Christer Ryhming
Jag blev digital 1998 när jag köpte min Olympus Camedia med 1,6 miljoner pixlar. Det blev en riktig kick och jag kunde kombinera mitt datorintresse med fotograferandet. Efter ett tag blev min kära Olympus för liten och jag bytte upp mig till en Canon kompaktkamera. Nu fick jag 8 miljoner pixlar och bra zoom, vilket fick mig att ge mig ut på nya fotoäventyr. Efter ett tag upptäckte jag makrofunktionen i kameran, och då kröp jag omkring för att försöka fånga bina på bild när de fyllde på sina pollenpåsar. Vilken glädje när jag fick min första närbild på ett bi "in action".
2007 flyttade jag till Ystad och samma år blev jag medlem i klubben. Detta stimu- lerade mig till nya tag i fotograferandet, och jag lärde mig samtidigt att göra musiksatta bildspel. Detta är ett mycket
utmärkt sätt att uppleva sina bilder och väsentligt enklare än att som tidigare slita med diaprojek-
torer och diaramsinsätting. Nu växte även kameran till en Canon systemkamera.
Mina fotomotiv idag består oftast av djur och na-
tur. Att en tidig sommarkväll i vår trädgård för-
söka fånga det Österlenska ljuset i bild är en utmaning för mig. Det krävs att man verkligen försöker kombinera bildkomposition och kamerateknik, vilket inte alltid är det lättaste. Ofta blir det bara en för mig vacker naturbild, men någon gång lyckas jag få in ljuset som jag vill ha det i bilden. Trädgården erbjuder för mig många spännande motiv där även allehanda djur, fåglar och insekter får stå ut med mitt fotande. Ibland kryper jag riktigt nära när makroobjektivet kommit fram. Spontana bilder är väl mitt motto, och jag kommer ibland även utanför trädgårdens gränser i mitt fotograferande.