Håkan Fredén
Mitt fotointresse började tidigt, eftersom jag växte upp i en familj som både fotograferade och tecknade mycket. Min första kamera var en bakelitkamera, Kodak Baby 4x4. Snart skaffade jag kopieringsapparat och en billig förstoringsapparat, Uniprint, som var rätt ranglig. Sporrad av att få pris i Skolungdomens Fotomästerskap skaffade jag min första systemkamera, en Edixa och så småningom också en tvåögd spegelreflex, Aires Reflex. Sedan dess har kameramärkena växlat genom åren, Miranda, Canon, Nikon, Sigma, Zenith, Olympus, Kowa, Panasonic, Samsung, Hasselblad m fl men är sedan några år en belåten Pentaxägare. Förutom fotografering har jag ägnat mig åt annat bildskapande, men intresset för foto har hela tiden varit mycket stort. Den digitala tekniken har för mig inneburit en revolution. Plötsligt kan jag göra nästan allt med mina bilder. En kreativ revolu-
ution. Och vill man inte använda kameran för att göra bilder, kan man med hjälp av en ritplatta göra sina bilder direkt i datorn!
Något särskilt motivområde har jag inte. Jag går omkring med min kamera på magen och väntar in bilderna. Ibland kommer de, ibland inte. Och kommer de inte så kommer jag hem utan bilder. Helst använder jag en så diskret och anonym kamera som möjligt. Jag vill absolut inte få de där blickarna som säger: "Titta, en fotograf. Vilken fin kamera han har." Min ambition är att smälta in kan man säga.
Det har genom åren blivit ganska många utställningar och jag har också sålt en hel del bilder till olika kommuner och landsting samt till konstföreningar och privatpersoner. Förutom i Ystad Fotoklubb är jag medlem i Centrum för Fotografi, Grafik i Väst och Svenska Konstnärsförbundet.