Irene Sörtoft
Jag gick med i Ystads Fotoklubb för drygt ett år sedan och trivs himla bra med den fina gemenskap vi har. Det är inspirerande och lärorikt på våra träffar där alla kan bidra med sina kunskaper och idéer.
Min första kamera var en Kodak Instamatic med kubblixt minns jag. En sådan där liten kub att montera på kameran och om jag minns rätt var det möjligt att ta fyra foto med en kub. I modernare tid skaffade jag mig en digitalkamera Olympus C740UZ och när jag fyllde 50 för några år sedan, fick jag en Olympus av nyare modell som jag tyvärr glömt namnet på men den var i ”fickformat”
Nästa kamera blev en Canon PowerShot SX110 som följdes av en Canon PowerShot SX150. Och i ett försök att utveckla mig blev det i höstas en NIKON Coolpix L 330 som jag ännu inte blivit ”kompis” med. Så sannolikt blir det en Canon kompakt av något slag igen inom snar framtid. Jag har inte ”bytt upp mig” till systemkamera och helt ärligt tror jag inte att det blir så heller då det finns så många fina kompaktkameror att välja mellan och som passar mina syften. I övrigt tar jag mycket foton men min Androidtelefon, en Samsung Galaxy S3.
Det roliga med en ”mobilkamera” är att kunna fånga vardagen här och nu och dela med sig av på Instagram där jag får inspiration från andra fotografer världen runt. Kvalitén kanske inte alltid blir den bästa men så är det ju med livet också, ibland är det bra, ibland mindre bra och ibland blir det en riktig fullträff.
Jag har ingen speciell genre för mitt fotointresse, mina barnbarn (naturligtvis) och mycket Macro som jag kan pyssla med en hel dag om tillfälle ges. Annars blir det oftast det som fångar mitt intresse då jag är ute i skogen, vid havet eller på stan, bland människor, djur, kyrkor, slott eller andra spännande byggnader. Hemma vid datorn brukar jag experimentera med olika funktioner i ett program som heter Zoner Photo Studio 14 för att få till abstrakta motiv. Två andra program jag tycker om att jobba i är XnView och Photoshop Elements.

Det viktigaste för mig med ett foto är att kunna förmedla en fin känsla, glädje och inspiration till mig själv och andra.